Proč zrovna klíčky by mohly pomoci? Je to v podstatě jednoduché. Jsou totiž plná životodárných enzymů, vitamínů a energie. Je prokázáno, že právě tyto enzymy dokážou naše tělo správně očistit a nastartovat, takže není důvod se tomu bránit. Právě na tuto kombinaci a tvorbu v našem těle potřebujeme neskutečné množství energie a i živin. Když mu je dodáme v klíčcích, tak mu rozhodně pomůžeme.

fazolové klíčky

Naklíčit se prakticky nechá všechna zelenina. Klíčky obsahují všechny živiny, co my potřebujeme, takže není důležité, s jakým druhem začneme, důležité je zkrátka začít a výsledky se rozhodně dostaví. Například mungo klíčky jsou naprosto úžasné a chutné. Dokonce je vhodné je nechat klíčit v miskách, kde si můžete rázem vypěstovat tři jejich fáze. Takže v jedné je necháme bobtnat, v druhé již vidíme, jak pukají a ve třetí se už tvoří naše lahůdka – klíčky.

naklíčené mungo

Pochází z Indie

Mungo není nic jiného, než malé zelené fazolky. Skutečně jejich původ sahá do Indie, ale v dnešní době jsou již rozšířené po celém světě. A to je dobře, protože jejich klíčky chutnají jako mladý a chutný hrášek. Takže i děti je budou milovat. Jejich nutriční hodnota je významná, hlavně díky vysokému podílu vitamínů a proteinů. Fazolové lusky jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitaminů skupiny B. Je pravdou, že se v některých obchodech dají zakoupit hotové klíčky, ale nejlepší je si je doma připravit sami, budou zárukou čerstvosti.

zdravá zelenina

Zkuste si zakoupit ve zdravé výživě mungo v bio-kvalitě a nebudete litovat. Hotové klíčky můžete pojídat syrové a je to i tak lepší, protože zůstanou zachovány všechny zdraví prospěšné látky. Ale lze je přidat do salátů, na pečivo a podobně.

Výborný zeleninový salát s fazolovými klíčky

Suroviny:
hrst klíčků
2 větší rajská jablka
1 paprika
1 menší pórek
1 menší salátová okurka
1 hrst zelených bylinek (co v podstatě máme rádi, kopr, pažitka, petržel…)
1 menší cibule
100 g balkánského sýra, ale výborná je i niva

Postup:
Klíčky vyndáme z misky a pořádně propláchneme, necháme je okapat. Zeleninu a bylinky pokrájíme na kousky a dáme do misky, poté nasypeme na tuto směs klíčky a jako salát lehce dochutíme. Ocet, sůl, pepř, cukr – taková klasika. Salát lehce promícháme a těsně před podáním přidáme na kostičky nakrájený sýr, případně ho můžeme nastrouhat na hrubém struhadle. A nezbývá, než popřát dobrou chuť.