Co je vlastně kaviár? Původ slova nacházíme v perském kava, vejce. Původně potrava chudých rybářů, kteří si pochutnávali na výživných jikrách, když měli špatné úlovky, se rozšířila z Ruska. Rybí jikry obsahují množství látek cenných pro lidský organizmus, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, D, E, B, dále draslík, hořčík, jód, fosfor a řadu dalších.
Neméně známá je pověst kaviáru jako afrodisiaka a omlazujícího elixíru. Rybí jikry nacházejí uplatnění i v kosmetickém průmyslu, neboť minerály a vitaminy v nich obsažené regenerují buněčnou strukturu pokožky a omega-3 mastné kyseliny vypínají pleť.
pokrmy v mističkách
Příznivého působení výživných látek se využívá k prevenci kardiovaskulárních chorob i k revitalizaci po chemoterapii. K léčebným účinkům kaviáru patří i to, že rozpouští krevní sraženiny, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu a působí protizánětlivě.
černý kaviár
Pravý kaviár pochází z jeseterovitých ryb, jeho původní barva je bílá, později šedá až černá. Dnes se nejvíce cení jikry získané z vyzy velké, neboť stav jeseterů se snížil v důsledku nadměrného odlovu. Náhražka této delikatesy má červenou barvu a získává se z jiker mořských nebo sladkovodních ryb: z lososa, tuňáka, candáta, lipana nebo kapra.
Rybí jikry se konzervují solí. Čím méně soli se přidává, tím je kaviár cennější, ale i méně trvanlivý. Uchovává se v chladnu, ale nikoli v mrazničce. Z ledničky se vyndává patnáct minut před servírováním, misku s černou lahůdkou se doporučuje nechat na ledu. Tradičně se servíruje na stříbrné míse a jí se nekovovou lžičkou, aby se zachovala jeho chuť.
Kvalitní kaviár by měl mít jemnou chuť a jeho neporušené kuličky by měly prasknout po přitisknutí jazykem na patro. Jí se nejlépe bez přílohy nebo na toustu s máslem, v Rusku na lívanečcích zvaných bliny.
sendvič s kaviárem
Pro ochránce přírody a milovníky zvířat máme dobrou zprávu: existuje technologie umožňující získávání jiker z ryb bez jejich zabití. Není ovšem levná. Pokud jste ochotni si za tuto lahůdku připlatit, můžete klidně pojídat kaviár s vědomím, že během přípravy cateringu nebylo usmrceno žádné zvíře.