Matcha je jemný, zelený prášek, který je vyrobený z kvalitních čajových lístků. V posledních letech je nejenom u nás, ale i v zahraničí, čím dál tím více populární. Typická je pro ni výrazná zelená barva, ale také velmi specifická chuť. Popisuje se jako jemná, nasládlá a travnatá chuť, která má hořký dozvuk. Chuť se ale liší dle kvality matchy a odrůdy. Matcha má díky způsobuje pěstování vysoký obsah choloryfu, čímž je pro nás ještě zdravější, než klasický zelený čaj. Z prospěšných látek, které obsahuje, je nutno zmínit antioxidanty. Ty podporují metabolismus a naše kognitivní funkce. Matcha rovněž chrání naše srdce a slouží jako prevence před srdečními onemocněními. Obsahuje velké množství vitamínů, například A, C nebo E. Matcha má v naší kuchyni mnohá využití. Pojďme se na ně podívat.
Matcha čaj
Nejčastěji se matcha používá pro přípravu matcha čaje. Smícháte 1-2 gramy matchy s horkou vodou a dobře promícháte. Pokud k této směsi přidáte i horké, našlehané mléko, dostanete vynikající matcha latte.
Smoothie
Vynikající je rovněž smoothie, do kterého přidáte matchu nejen pro vylepšení chuti, ale také pro získání více živin. Smíchejte jakékoliv své oblíbené ovoce a zeleninu s vodou či mlékem, a přidejte lžičku matcha prášku. Poté vše rozmixujte a vznikne krémový nápoj.
Pečení
Matcha prášek se výborně hodí do pečení. Můžete ho přidat do těsta na sušenky, koláče nebo třeba muffiny. Získáte tak originální dezert, který bude zajímavý už jen svou zelenou barvou. A samozřejmě také skvělou chuť, ozvláštněnou matchou.
Sladkosti
Matcha se používá nejen při pečených dobrotách, ale obecně při výrobě sladkostí. Matchu můžete přidat například do zmrzliny, čokolády nebo čokoládových pralinek. Kombinace hutné, bohaté čokolády v kombinaci s jemně hořkou matchou vytvoří originální a lahodnou kombinaci.